A dolgok állása

Az utóbbi időben egyre többször hallom, hogy Százhalombatta gazdasági helyzete az adóbevételek folyamatos csökkenése, a tartalékvagyon felélése miatt rövidesen bizonytalanná válik, mert a bevételek nem fedezik majd a felduzzasztott kiadási oldalt. Az „aranykor” végének bekövetkeztéről vagy a bevételek drasztikus csökkenése, vagy a felelőtlen gazdálkodás tehet, netán mindkettő együtt.
A közelmúltban jónéhány elhibázott, elsietett beruházást, befektetést finanszírozott és finanszíroz most is Százhalombatta.
Az egyszerűség kedvéért nevezzük ezeket „Battasaurus” és társainak. A „Battasaurus” a Szent István téri új gigantomán épületet jelöli a közszájon forgó népi elnevezéssel. A társai pedig az uszoda-beruházások, valamint a megvásárolt szálloda.
Hogy mi lehet a gond ezekkel? Vegyük sorra.
A Battasaurusnak és az uszoda beruházásoknak van egy pikáns előélete, hiszen az MSZP 2002-2006 közötti regnálása (Benedek éra) alatt megspórolt pénzből, az ő terveik alapján indulhattak 2007-től PPP-s programban az építkezések (erős lobbi tevékenységük támogatásával) akkor már Vezér Mihály polgármester egyetértő irányításával.
Azt is tudnia kell a kedves olvasónak, hogy 2007-ben Integrált Városfejlesztési Stratégiát (IVS) készíttetett az önkormányzat, mert különféle nagy összegű pályázati pénzek elnyeréséhez szükséges.
A polgármester IVS-hez kapcsolódó előterjesztésében érdekes dolgok kerültek leírásra, mint például: „Cél, hogy Százhalombatta gazdaságának megújítása révén olyan, saját polgárai számára kiszámítható megélhetést, kellemes lakókörnyezetet nyújtó város maradjon, amely lakosai és a várost felkereső turisták számára is vonzó szolgáltatásokat biztosít, megőrizve épített és kulturális örökségét, társadalmának szolidaritását, megteremtve a civil- és lakóközösségeinek harmonikus lehetőségeit”
Készült egy 400 fős közvélemény kutatás is, és megkérdezték a helyi ismert embereket is.
Eredmény:
„Az IVS elkészítéséhez ez közvélemény kutatás nagyon fontos volt, mivel közismert, hogy lakossági fórum szervezésekor - az érdeklődés hiánya miatt - nem kaptunk volna válaszokat a város fejlesztésével kapcsolatosan ilyen széles körben. A megkérdezettek többsége a zöldterületek megtartását, illetve növelését és az Ipari park bővítését tartotta fontosnak”
Nem kommentálom.
Megépültek az uszodák és a Battasaurus.
Itt és most ismét önkritikát gyakorolok, pedig már több alkalommal megtettem, hogy megszavaztam annak idején ezt az esztelen beruházást. Most már azt is elárulhatom, hogy ennek semmi más oka nem volt, csak a frakciófegyelem. A frakció megbeszéléseken Szabó Zoli és én az utolsó pillanatig elleneztük, mert veszélyesnek tartottuk a beruházást. Leszavaztak bennünket. Pátkai volt a frakcióvezető.
Itt becsatlakozhat Battasaurus két társa, a két uszoda. További kapocsként tudniuk kell, hogy ekkor 2007 tavaszán az önkormányzat létrehozott, egy úgynevezett városfejlesztési munkacsoportot a fejlesztési feladatok koordinálására. Tagjai: Vezér Mihály polgármester, Szabó Attila alpolgármester, dr. Fazekas István alpolgármester, Pátkai Zsolt (Fidesz), Kovács Lajos (ÉSZKE), Pogány Gyula (MSZP), Balázsi István főépítész, és egy az urbanisztikában jártas szakember.
Megjegyzem, hogy a Fidesz-KDNP frakció csak az uszoda építésével kapcsolatos feladatokkal bízta volna meg a munkacsoportot, de a többség szavazataival kiterjesztette minden fontos beruházásra. Erre mondható az, hogy „ügyes”.
A beruházások PPP programban kerültek megvalósításra, amiről mindenkinek meglehet a különvéleménye.
Még ma is csak csodálkozni tudok, hogy milyen vehemenciával tudták támogatni, védeni a nagyon okososok (ma már PhD közgazdász is van közöttük) a kockázatos beruházásokat.
Azt nyomták, hogy a PPP konstrukció megkíméli a várost egy nagy összegű kiadástól és hogy a bankok remek konstrukciót állítottak össze, figyelembe véve a kamatlábak és az árfolyamváltozások kockázatait.
Az uszodák svájci frank alapú, a Battasaurus euro alapú hitelből épült. A fő felelősőknek gyönyörűséget bemutató konstrukciók (vagy spekulációk?) változásai városunknak komoly anyagi gondokat okoz most és még sokáig. Ezt viszont már mindannyian tudjuk. A felelős persze most is egyedül a „Megváltozott Körülmény nevű illető.
A negyedik társról, a szállodáról, amit egy meg nem jelent írásban egy Fideszes „Tréning Hiltonnak” nevezett el, következő hírlevelünkben írok.



Miskei István

Istennel a hazáért és a szabadságért